KARMA - KENNEL CLUB BABY DOG

Zamówienia - karma@kennelclub.pl

881 536 636

  • nr konta : 32 1020 3408 0000 4002 0402 4626 ( tylko wpłaty za karmę )

    Koszt worka 10 kg:
    hodowcy Kennel Club - 129 PLN
    członkowie PPK          - 169 PLN * Cena zakupu dotyczy wszystkich psów z dokumentami z Polskiego Porozumienia                                                                                  Kynologicznego  (podczas zgłoszenia prosimy przygotować nr rodowodu bądź metryki)
    Cena detaliczna          - 199 PLN
                              

    KOSZT WYSYŁKI KURIEREM DPD + 20zł (do wartości zakupów 150zł)

    ZAKUPY POWYŻEJ 150zł - WYSYŁKA GRATIS

    POBRANIE + 5zł od wysyłki



KENNEL CLUB BABY DOG - LAMB DUCK LOW GRAIN (FRESH MEAT)

Kompletna karma dla szczeniąt ras małych i średnich

Opakowania 10 kg 
2 kg ( dostępne od 1 kwietnia 2018 )

 

Karma Kennel Club Baby Dog Lamb and Fresh Duck meat, low grain formula jest pełnym i zbilansowanym produktem przeznaczonym dla szczeniąt rosnących ras małych i średnich od 4 tygodnia życia do 3-4 miesiąca. Ze względu na podniesione w karmie parametry białka i tłuszczu oraz niski procent włókna stanowi również alternatywę diety dla suk w okresie reprodukcji (głównie w czasie III trymestru ciąży i pierwszych 6-8 tygodni laktacji).

Formuła Kennel Club Baby Dog Lamb and Fresh Duck meat zawiera łatwostrawną odwodnioną jagnięcinę, która w połączeniu ze świeżym mięsem z kaczki oraz białkiem ziemniaka i hydrolizatem białka drobiowego pokrywa zwiększone w okresie wzrostu i reprodukcji zapotrzebowanie na niezbędne aminokwasy. Wprowadzenie do formuły świeżego mięsa z kaczki oraz hydrolizatu białka drobiowego  poprawia również absorpcję substancji odżywczych oraz pozytywnie wpływa na smakowitość karmy.

Formuła Kennel Club Baby Dog Lamb and Fresh Duck meat zakłada wykorzystanie w produkcie tylko  jednego źródła węglowodanów, jakim jest ryż brązowy. Jest to ryż oczyszczony wyłącznie z zewnętrznych twardych łupin i zawiera zarodek, stanowiący źródło istotnych witamin (głównie z gr. B.: B1, B3, B6), minerałów (P, K, Mg, Fe, I) i błonnika. Ryż brązowy należy również do tzw. produktów bezglutenowych o stosunkowo niskim IG (ok 55), co pozwala na utrzymanie względnie stałego poziomu cukru we krwi i odpowiednio długo-utrzymującego się po posiłku uczucia sytości. Błonnik zawarty w brązowym ryżu reguluje również gospodarkę lipidową, opóźniając wchłanianie trójglicerydów i stabilizując stężenie cholesterolu.

Tłuszcz w karmie stanowi przede wszystkim materiał energetyczny, nośnik istotnych dla organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wpływa on również w zasadniczym stopniu na poprawę smakowitości pokarmu. Wprowadzenie do karmy mieszanych źródeł tłuszczu (tłuszcz drobiowy, olej z łososia, kryl, siemię lniane) pozwala na uzyskanie właściwego bilansu kwasów tłuszczowych oraz wprowadzenie czynników bioaktywnych takich jak: kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA). W szczególności kwas DHA ma istotny wpływ na rozwój oraz funkcjonowanie mózgu/kory mózgowej, siatkówki oka oraz stymulowanie czynności poznawczych u szczeniąt. DHA stanowi również ważny składnik budulcowy serotoniny i dopaminy, co korzystnie wpływa na samopoczucie. Kwas EPA natomiast warunkuje prawidłową syntezę eikozanoidów – biologicznie czynnych cząsteczek, wykazujących między innymi działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, czy immunomodulujące. Wszystkie organy (skóra, serce, nerki, wątroba, stawy itp.) wymagają odpowiedniego udziału kwasów Omega 6 i 3 w diecie, gdyż to one warunkują ich właściwą kondycję i optymalne działanie.

Właściwa aktywność motoryczna przewodu pokarmowego oraz jego odżywienie, a co za tym idzie prawidłowy przebieg procesów trawienia i wchłaniania substancji odżywczych jest możliwy przez wprowadzenie błonnika z brązowego ryżu, pektyn jabłek, pulpy z cykorii czy drożdży. Inulina, frukotooligosacharydy oraz mannooligosacharydy zapewniając odpowiednią mikroflorę jelit, dzięki czemu nabłonek oraz kosmki jelitowe są odpowiednio odżywione, zabezpieczone przed inwazją patogenów oraz wspierane przez lokalnie produkowane Ig A. Główne funkcje prebiotyczne (odnowy prawidłowej mikroflory) przypisuje się inulinie i fruktooligosacharydom, które promują wzrost bakterii kwasu mlekowego. Zakwaszenie środowiska metabolitami bakterii korzystnych dla organizmu powoduje wypieranie z przewodu pokarmowego patogenów. Mannooligosacharydy natomiast wykorzystując podobieństwo własnych receptorów do receptorów błony śluzowej i wiążą patogeny w świetle jelit,  uniemożliwiając im tym samym jej kolonizację i rozwój procesu zapalnego. Dodatkowo poza włóknem prebiotycznym wprowadzono do karmy bakterie probiotyczne, w postaci szczepu Enterococcus faecium NCIMB 10415, pełniące funkcję stabilizatora mikroflory przewodu pokarmowego. Ilość kolonii komórek bakteryjnych dodana na kg (10^10 CFU/kg) pozwala na skuteczne zasiedlenie przewodu pokarmowego i stymulację zarówno odporności lokalnej (produkcja Ig A) jak i ogólnoustrojowej (Ig G). Dodatkowym wsparciem układu immunologicznego jest beta-glukan z drożdży oraz kwasy Omega-3.

Ponieważ w okresie wzrostu organizm jest narażony na liczne urazy oraz bardziej wrażliwy na uszkadzające działanie wolnych rodników wprowadzono dodatkową protekcję stawów wraz z formułą antyoksydacyjną. W tym celu wykorzystano synergistyczny efekt działania kwasów Omega-3 z kryla antarktycznego, oleju z łososia i ekstraktu z małża nowozelandzkiego z przeciwbólowym, przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym działaniem kadzidłowca indyjskiego, pokrzywy i kurkumy. Warto zaznaczyć, iż zawarte w kadzidłowcu kwasy boswelliowe wykazują silne działanie hamujące rozkład glikozaminoglikanów, co poprawia nawilżenie i jędrność wszystkich struktur, które je zawierają (chrząstki, skóra itp.). Kurkuma jest znana nie tylko z działania przeciwzapalnego, ale też usprawniającego proces trawienia (działanie żółciotwórcze, żółciopędne, regulujące funkcję wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz trzustki). Kurkuminy są również bardzo skutecznymi antyoksydantami, podobnie jak flawonoidy pokrzywy. Sama natomiast roślina jest źródłem ogromnej ilości substancji niezbędnych do prawidłowej przemiany materii, w tym witamin (wit. A,C, E, K, B2 itp.), pierwiastków (Ca, Fe, Mg, Si) i innych biologicznie czynnych związków (np. chlorofil, cholina, folacyna, karoten itp.). Dopełnieniem działania protekcyjnego chrząstek stawowych jest wprowadzenie glukozaminy i siarczanu chondroityny, którego źródłem jest również ekstrakt z małża nowozelandzkiego.

Ochrona dróg moczowych szczeniąt i suk w okresie reprodukcji jest wzmocniona poprzez dodanie ekstraktu z pokrzywy i suszonej żurawiny, której proantocyjanidyny zmniejszają przyleganie patogenów do powierzchni błony śluzowej. Natomiast wprowadzenie dodatku saponin z Yucca Schidigera, pozwala na ograniczenie nieprzyjemnego zapachu kału.